Старият континент се затопля 2 пъти по-бързо от всеки друг, въпреки

...
Старият континент се затопля 2 пъти по-бързо от всеки друг, въпреки
Коментари Харесай

$ 50 млрд. изгубила Европа заради жегата през 2021 г.

Старият континент се затопля 2 пъти по-бързо от всеки различен, макар че е лидер по ограничения в интерес на климата
Повече от два пъти са се повишили температурите в Европа спрямо тези в останалата част на света през последните 30 години. Това демонстрира нов взаимен отчет на Световната метеорологична организация (СМО) и Службата за изменение на климата “Коперник ” на Европейски Съюз.

Плашещата наклонност продължава, а обстановката на Стария континент е все по-утежнена - рискови горещини провокират горски пожари, наводнения и променят трайно климата, което оставя отпечатък върху обществото, стопанските системи и екосистемите.

Най-значителното стопляне в Европа е настъпило в интервала 1991-2021 година Средната скорост, с която са се покачвали температурите, е към 0,5 ° на десетилетие. Това довело до изтъняване на алпийските ледници с цели 30 метра от 1997 година до 2021 година

От друга страна, топенето на гренландската ледена завивка асъдействало за ускореното повишаване на морското ниво. През лятото на предходната година Гренландия не просто се топеше, превалявания бяха регистрирани за първи път в най-високата ѝ точка - станция Съмит.

През същата 2021 година отчетът сочи, че метеорологичните и климатичните феномени имали толкоз мощно въздействие, че довели до стотици смъртни случаи, като директно засегнали повече от половин милион души. Те предизвикали и стопански вреди, надхвърлящи 50 милиарда $. Около 84% от бедствията са били наводнения или стихии.

Прогнозите за бъдещето обаче не са толкоз стряскащи. Това се дължи на редица страни в Европа, които реализират забележителни триумфи в намаляването на излъчванията на парниковите газове. От 1990 година до 2020 година нездравословният отпечатък върху климата се е свил с 31% в Европейски Съюз, като задачата е да се доближат 55% до 2030 година.

Освен това Старият континент се оправя най-добре в адаптирането към изменението на естествените условия, в това число поставя сполучливо старания на интернационално равнище за мониторинга на околната среда в реките. Европа е един от международните водачи и в даването на ефикасни системи за ранно предизвестие при бедствия, като към 75% от хората са предпазени.

Плановете за деяние при рецесии, свързани с рисковите горещини, са избавили живота и здравето и на доста животни. Поставените цели са високи, а с цел да бъдат изпълнени, следва да се преодолеят големи провокации.

“Европа показва жива картина на затоплящ се свят и ни припомня, че даже добре квалифицираните общества не са застраховани от въздействието на рискови метеорологични феномени ”, съобщи генералният секретар на СМО проф. Петери Таалас. Той увери, че обширните горещи талази и сушата, както и наводненията, предизвикали гибел и опустошаване, ще останат в паметта на засегнатите народи и в интернационалните архиви за климата.

По негови думи положителното движение за понижаване на излъчванията на парникови газове в района би трябвало да се поддържа. “Европа може да играе основна роля за реализиране на въглеродно неутрално общество доникъде на века, с цел да извърши Парижкото съглашение ”, акцентира проф. Таалас.

“Европейското общество е уязвимо към смяната на климата, само че пък континентът е отпред на интернационалните старания за смекчаването ѝ и използването на новаторски решения за адаптиране към новите условия ”, разяснява доктор Карло Буонтемпо, шеф на един от европейските центрове, изготвили отчета.

Тъй като рисковете стават все по-очевидни в ежедневния живот, потребността и апетитът за климатична просветеност нарастват, се показва в него. Целта на събраните данни и разбора им е да се даде научнообоснована, само че налична информация, въз основата на която да се вземат съответни решения в другите браншове и специалности.

Докладът беше направен преди годишните договаряния на Организация на обединените нации за изменението на климата, COP27, в Шарм ел Шейх.

ЮНЕСКО: 1/3 от ледниците ще изчезнат до 2050 година

До 2050 година ще изчезнат ледниците в най-малко една трета от обектите, оповестени за международно завещание даже в случай че нездравословните излъчвания се лимитират, предизвести ЮНЕСКО. Независимо дали световното стопляне ще бъде единствено 1,5°, което в този момент наподобява малко евентуално, всички ледници в Йосемити и Йелоустоун, както и дребното останали в Африка, ще бъдат изгубени.

Други може би ще се спасят, в случай че нездравословните излъчвания “се понижат фрапантно ” и температурите не се покачат с повече от 1,5°С, предизвести основаната в Париж организация.

“Този отчет е апел за деяние ”, съобщи шефът на ЮНЕСКО Одри Азуле. Той обърна внимание на Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата COP27, която ще се организира в Египет идната седмица. “COP27 ще има основна роля в решаването на този проблем ”, акцентира Азуле.

Около 50 от повече от 1150 обекта, част от международното завещание, имат ледници, които са съвсем една десета от ледниковата повърхност на земята.

Повече от 60 милиарда тона лед се губят всяка година, което се равнява на потреблението на вода на Испания и Франция, взети дружно за същия интервал, уточни ЮНЕСКО.

Докладът разказва “цикъл на стопляне ”, при който топенето на ледниците предизвиква появяването на по-тъмни повърхности. Те всмукват още повече топлота и форсират отдръпването на леда и снега.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР